Friday, March 16, 2012

MARJAN MERAH ASLI

Ini ialah Marjan merah asli dalam bentuk asal. Marjan atau Coral,berasal dari buah daripada pokok dalam laut yang bernama “POLYPEN”.Pokok ini lembut seperti jelly.Pokok ini tumbuh di kedalaman 3 meter hingga 300 meter dari aras air laut.Marjan terbaik datang nya dari Laut Mediterranean,Pulau Sicilia,Sardina dan Pantai Utara Afrika dan juga terdapat di pantai Pulau Jawa di Lautan Hindi.

Jika ada sesiapa yang berminat untuk menebusnya dalam bentuk asal seperti ini boleh menghubungi saya.

 Khasiat marjan ini seperti yang disebutkan dalam kitab - kitab lama ialah :
1.Penolak sihir dan guna- guna.
2.Pendinding anak- anak dari  bermacam penyakit.
3.Penggalak pertumbuhan gigi untuk anak anak.
4.Penyebarak semangat riang 
5.Menambah sel darah merah dalam badan.
6.Menambah dan menaikkan nafsu seks pemakainya.

 Batu Marjan atau dikalangan orang Melayu dikenaki Batu Karang Laut. Asal Usul batu Marjan ni adalah daripada darah-darah yang terpercik dari tubuh badan bala tentera firaun ketika Nabi Musa A.S menutup belahan laut dengan tongkatnya. Maka tenggelamlah bala tentera firaun yang mengejar nabi Musa A.S kedalam laut sambil tercedera terkena senjata, karang-karang dan batu batuan yang terdapat di laut laut. Setelah beberapa ratus tahun peristiwa itu mereka yang terpercik membeku dan membentuk batu yang bewarna darah dan mempunyai tekstur-tekstur pelik dalam urat-urat batu tersebut seperti urat-urat manusia dan berbagai kalimah.

 Urat- urat dan liang udara yang terdapat pada pokok marjan

 terdapat 2 biji permata marjan yang telah dicanai dan sedia untuk dimaharkan kepada sesiapa yang berminat


 Kadar banding saiz permata marjan dengan duit syiling 10 sen

 Warna permata marjan akan berubah daripada merah bertompok putih kepada merah berkilat dalam masa 2 minggu hingga 1 bulan jika dipakai pada tubuh badan kerana ia bertindak balas dengan darah dalam badan manusia

Jika berminat boleh menebusnya ,terhad kepada 2 biji sahaja. Maharnya RM 200 sebiji termasuk pos.

No comments:

Post a Comment